Placeholder for Logo iconLogo icon
Placeholder for LogoLogo

Je bekijkt een pagina uit een oud seizoen.
Klik hier om terug te gaan naar het huidige seizoen

Ni-js

Placeholder for Header NieuwsHeader Nieuws

D'n Opstaeker 2011

27 september 2010

'D'n Opstaeker 2011' een ontwerp van Sjaak Smetsers

Beeldend kunstenaar Sjaak Smetsers heeft voor de komende carnaval 'd'n Opstaeker 2011' ontworpen. Namens d’n Oeles had voorzitter Lucas Jaspers dit jaar de eer om een kunstenaar voor te dragen uit naam van alle vijf de stadsdeelverenigingen. Smetsers reageerde meteen enthousiast. “Je denkt na over wat vastelaovend nu precies inhoudt en betekent”, zegt Smetsers. “Na een achttal schetsen was het definitieve ontwerp klaar”. Jocus, de Wortelepin, d’n Oeles, de Belhamels en de Keieschiéters uit het kersverse stadsdeel Arcen en Velden, waren gelijk te spreken over het ontwerp. “Toen ik bezig was bedacht ik ineens dat het komend seizoen een heel bijzonder is, namelijk 2011”, zegt Smetsers. “Vandaar dat dit jaargetal een hele prominente plaats heeft gekregen”. Rond deze cijfers danst een fabelfiguur met een volgegeten buik. Opvallend is de vogelkop van de figuur met in de ogen de cijfers 11 en de grote voeten.

'D'n Opstaeker' is een soort broche die staat voor een drietal zaken; een blijk van waardering voor de vele vrijwilligers die allerlei carnavalsactiviteiten organiseren in Venlo, Blerick, Tegelen, Belfeld, Arcen en Velden; een blijk van betrokkenheid met de 'vastelaovend' en een financiële opsteker voor alle carnavalsverenigingenin de regio. De vijf stadsdeelverenigingen van de gemeente Venlo hopen dat de inwoners, net als verleden jaar, weer massaal deze vastelaovesbroche zullen kopen om daarmee de vastelaovesactiviteiten van de diverse verenigen te ondersteunen.

Sjaak Smetsers, geboren in Venlo maar al jaren woonachtig in Tegelen, heeft altijd veel met vastelaovend gehad. “Meestal ging ik als faatse mee met d’n Tegelse optocht. Dan stak ik graag de draak met een actueel thema”. Volgens de beeldend kunstenaar zijn mensen met vastelaovend naast het plezier maken ook bezig met allerlei creatieve processen. “Al die wagenbouwers, mensen die kostuums maken en zichzelf versieren, krijgen hier heel veel energie van. Een kunstenaar is de hele dag bezig met iets te creëren waar hij zin in heeft. Vastelaovend geeft mensen de mogelijkheid om, al dan niet met een masker op, zichzelf te zijn.”
De unieke stijl van Smetsers is duidelijk te herkennen in de Opstaeker van 2011. “De vogelkop symboliseert de vrijheid maar tegelijker tijd is het belangrijk om met beide voeten op de grond te blijven. En dat is misschien ook datgene waar het met de vastelaovend om gaat” aldus Sjaak Smetsers.

In Arcen is D'n Opstaeker 2011 voor het bedrag van € 5,-- per stuk te verkrijgen bij Winkelbedrijf Cup en tijdens activiteiten van onze vereniging.