Placeholder for Logo iconLogo icon
Placeholder for LogoLogo

Je bekijkt een pagina uit een oud seizoen.
Klik hier om terug te gaan naar het huidige seizoen

Ni-js

Placeholder for Header NieuwsHeader Nieuws
Algemein

D'n Opstaekerᵀᵐ 2012

7 september 2011

D'n Opstaeker™ 2012 een ontwerp van Har van der Linden

De Belfeldse kunstenaar Har van der Linden heeft voor de komende carnaval 'd'n Opstaeker 2012' ontworpen. Namens CV de Belhamels uit Belfeld had voorzitter Bert Nabben dit jaar de eer om een kunstenaar voor te dragen uit naam van alle vijf de stadsdeelverenigingen. Voor Van de Linden was het een grote verassing dat de voorzitter van de Belhamels hem vroeg. “Ik vind het een grote eer om voor alle vastelaovesvierders in de gemeente Venlo d’n Opstaeker te mogen ontwerpen. Daar ben ik heel erg trots op”, zegt Van der Linden. “Ik ben dezelfde avond begonnen met een aantal ontwerpen. Daarna ben ik de schetsen gaan uitwerken. In totaal heb ik er vijf gemaakt”.

Uiteindelijk hebben Jocus, de Wortelepin, d’n Oeles, de Belhamels en de Keieschiéters unaniem gekozen voor één ontwerp. “Dat zou ik zelf ook gekozen hebben”, zegt Van der Linden trots. “Het is een vrolijke ‘vastelaoves-snoét’ die opgebouwd is uit de beginletters van de vijf stadsdelen van de gemeente Venlo en symboliseert de samenwerking tussen de vijf stadsdelenverenigingen. De figuur lacht voor enkele dagen alle zorgen weg. Hij viert vastelaovend zoals het hoort, met veel ‘joeks en jen’ om daarna de hectiek en stress van alle dag te kunnen trotseren”, aldus de Belfeldse schilder.

D'n Opstaeker™ is een soort broche die staat voor een drietal zaken; een blijk van waardering voor de vele vrijwilligers die allerlei carnavalsactiviteiten organiseren in Venlo, Blerick, Tegelen, Belfeld, Arcen en Velden; een blijk van betrokkenheid met de 'vastelaovend' en een financiële opsteker voor alle carnavalsverenigingen in de regio. De vijf stadsdeelverenigingen van de gemeente Venlo hopen dat de inwoners, net als verleden jaar, weer massaal deze vastelaovesbroche zullen kopen om daarmee de vastelaovesactiviteiten van de diverse verenigen te ondersteunen.

Har van der Linden, van 3 maart 1943, is geboren en getogen in Belfeld. Hij is altijd heel actief geweest met vastelaovend. “Natuurlijk heb ik meegedaan met de Belfeldse Optocht, heb ook carnavalswagens geschilderd. Maar ik ben ook jurylid van de optocht geweest. Ik heb zelfs een paar keer een buut gemaakt”. In 1984 werd Van der Linden uitgeroepen tot Prins Carnaval. Ook is hij ruim tien jaar voorzitter geweest van de oud-prinsenvereniging. “Voor mij is vastelaovend een niet meer weg te denken volksfeest waar je gezellig met iedereen kunt kletsen en zingen”.

Vander Linden is altijd maatschappelijk betrokken geweest. Hij is jarenlang wethouder geweest in de Belfeldse gemeenteraad en zelfs nog een tijdje locoburgemeester. De voormalige programmeur van Océ- van der Grinten zegt nooit te hebben gedacht ooit te gaan schilderen. “Dat ik ben gaan schilderen is puur toeval. Ik ben lid van een kegelclub die regelmatig andere activiteiten organiseert. Op die manier heb ik kennisgemaakt met Gerda van der Sterren (Opstaeker 2010 red.) waar we tien aquarellessen kregen. Ik vond het zo leuk dat die tien lessen vier jaar werden. Daarna heb ik nog les gehad van Bob Tomanovic in Leiden`.

Van der Linden schildert voornamelijk symbolische werken met een zogenaamde ´nat in nat´aquarelleertechnieken in olie glaceertechniek. Bij nat in nat ontstaat een soort ´gestuurde spontaniteit´, zodat het werk een niet van tevoren vastgestelde vorm zal krijgen. Naast symbolisch schildert Van der Linden ook abstract, figuratief, realistisch. Werken van hem hangen in onder meer in Nederland België Duitsland Engeland Rusland en Canada

Har van der Linden is een echte laatbloeier die zegt dat het schilderen meer is dan een hobby. `Voor mij is schilderen een obsessie, een obsessie waar ik me erg goed bij voel`.

Meer informatie over Har van der Linden is te vinden op www.harvanderlinden.nl.

Placeholder for OpstaekerOpstaeker