Placeholder for Logo iconLogo icon
Placeholder for LogoLogo

Je bekijkt een pagina uit een oud seizoen.
Klik hier om terug te gaan naar het huidige seizoen

Ni-js

Placeholder for Header NieuwsHeader Nieuws
Algemein

D'N OPSTAEKERᵀᵐ 2013

27 september 2012

Wij zijn trots om te mogen vermelden dat de Arcense kunstenaar Ruud van der Beele voor het komende carnaval 'd'n Opstaeker 2013' ontworpen heeft!

Namens de Keieschiéters had vorst Frans Cup dit jaar de eer om een kunstenaar voor te dragen uit naam van alle vijf de stadsdeelverenigingen. Voor Van der Beele was het een grote verassing dat onze vorst hem vroeg. “Ik vind het hartstikke leuk om voor alle vastelaovesvierders in de gemeente Venlo d’n Opstaeker te mogen ontwerpen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik eigenlijk niet goed wist wat d’n Opstaeker nu eigenlijk was. Maar het idee dat het voor de carnavalsverenigingen uit alle kernen van de gemeente Venlo een steuntje in de rug is, spreekt mij erg aan”, zegt Van der Beele. “In totaal heb ik vijf ontwerpen gemaakt”.
Uiteindelijk hebben Jocus, de Wortelepin, d’n Oeles, de Belhamels en de Keieschiéters gekozen voor één ontwerp. Het zijn twee wolken met een bootje met vastelaovesfiguren dat onder een sterrenhemel op een rivier vaart. “Met carnaval loop je met je hoofd in de wolken en het bootje op de Maas geeft de verbondenheid aan met de andere vastelaovendvierders in de gemeente Venlo. De sterren zijn een verwijzing naar een van de mooiste carnavalsliedjes die ooit gemaakt zijn; As de sterre daor baove Straole” aldus de Arcense kunstenaar.

'D'n Opstaeker' is een soort broche die staat voor een drietal zaken; een blijk van waardering voor de vele vrijwilligers die allerlei carnavalsactiviteiten organiseren in Venlo, Blerick, Tegelen, Belfeld, Arcen en Velden; een blijk van betrokkenheid met de 'vastelaovend' en een financiële opsteker voor alle carnavalsverenigingen in de regio. De vijf stadsdeelverenigingen van de gemeente Venlo hopen dat de inwoners, net als verleden jaar, weer massaal deze vastelaovesbroche zullen kopen om daarmee de vastelaovesactiviteiten van de diverse verenigen te ondersteunen.

Ruud van der Beele, van 26 november 1949, is geboren in Sevenum en tegenwoordig woonachtig in Arcen. ‘Met vastelaovend ga ik zaterdags altijd naar de Zoepkoel. Toen de kinderen nog klein waren bleven we altijd hier in Arcen. Ik ben zelfs ooit nog eens jeugdprins geweest in Sevenum.” Als kunstenaar vindt Van der Beele het proces om tot een goede vastelaovestekst te komen bijzonder knap. “Ik vind het heel mooi hoe sommige mensen zoveel gevoel in een eenvoudige tekst kunnen leggen”.
Van der Beele heeft de opleiding Vrije Beeldende Vorming gevolgd aan de Akademie voor Industriële Vorming in Eindhoven. Hij maakt vooral sculpturen en schilderijen. Landschappen vormen een steeds terugkerend onderwerp in zijn werk. Zijn creaties staan nooit op zichzelf, ze zitten vol met symboliek die vaak verwijzen naar zijn belevenissen van alledag of de geschiedenis. Wie met de auto langs Arcen rijdt, ziet bij de nieuwe rotonde een opvallende sculptuur van Van der Beele met de titel ‘Alles is in beweging’.

Meer informatie over Ruud van der Beele is te vinden op www.ruudvanderbeele.nl.


Placeholder for Opstaeker 2013 klOpstaeker 2013 kl