Placeholder for Logo iconLogo icon
Placeholder for LogoLogo

Je bekijkt een pagina uit een oud seizoen.
Klik hier om terug te gaan naar het huidige seizoen

Ni-js

Placeholder for Header NieuwsHeader Nieuws
Algemein

D'n Opstaeker 2015

3 november 2014

D’n Opstaeker 2015’ een ontwerp van Hay Smeets

Beeldhouwer Hay Smeets heeft voor de komende carnaval ‘d’n Opstaeker 2015’ ontworpen. Namens de Wortelepin had voorzitter Rien Meijer dit jaar de eer om een kunstenaar voor te dragen uit naam van alle vijf de stadsdeelverenigingen. De heer Smeets reageerde verrast. “Ik vind het bijzonder om de eer te krijgen om de elfde Opstaeker te mogen ontwerpen”, zegt Smeets. “Ik kan zeggen dat ik heel wat middagen heb besteed om een aantal ontwerpen te maken”.

Uiteindelijk heeft de jury, die bestaat uit een afvaardiging van Jocus, de Wortelepin, D’n Oeles, de Belhamels, en de Keieschiéters, één winnend ontwerp gekozen, een clownsgezicht met een trommel met drumstokken die een elf symboliseren.

‘D’n Opstaeker’ is een soort broche die staat voor een drietal zaken; een blijk van waardering voor de vele vrijwilligers die allerlei carnavalsactiviteiten organiseren in de stadsdelen Venlo, Blerick, Tegelen, Belfeld en Arcen en Velden; een blijk van betrokkenheid met de vastelaovend en een financiële opsteker voor alle carnavalsverenigingen in deze regio. De vijf stadsdeelverenigingen van de gemeente Venlo hopen dat de inwoners, net als verleden jaar, weer massaal deze vasteloavesbroche zullen kopen om zo de verschillende vastelaovesactiviteiten van de diverse verenigingen te ondersteunen.

Hay Smeets is op 9 januari 1934 geboren in Venlo. Hij heeft vroeger een aannemersbedrijf gehad en is later begonnen met La Vita Sana, een sportschool in Blerick die nu door zijn twee zoons wordt gerund. “Eigenlijk heb ik nooit tijd gehad voor het maken van beelden maar ongeveer tien jaar geleden ben ik begonnen met een cursus beeldhouwen bij Hans Reijnders”. Nu is Smeets bijna elke middag te vinden in zijn blokhut in de tuin waar hij vooral beelden uit marmer maakt. Daarnaast schildert hij ook. Volgens zijn vrouw heeft het artistieke altijd in haar man gezeten maar door zijn werk was er nooit tijd voor. “Hij vond het vroeger altijd fijn om verschillende musea te bezoeken. Dat doen we nu nog steeds” aldus zijn vrouw.

Smeets is er trots op dat hij de elfde Opstaeker heeft mogen ontwerpen. Hij en zijn vrouw staan met carnaval niet meer op de tafels maar “we kunnen er zo van genieten als er tijdens de optocht een mooie groep of wagen voorbijkomt”.

D’n Opstaekerᵀᵠ2015 zal op d’n Elfde van d’n Elfde worden gepresenteerd. Vanaf die datum is hij ook te koop bij de verschillende vastelaovesverenigingen en tijdens de verschillende carnavalsactiviteiten.

In Arcen is D'n Opstaeker 2015™ voor het bedrag van € 5,-- per stuk te verkrijgen bij Winkelbedrijf Cup en tijdens activiteiten van onze vereniging.