Placeholder for Logo iconLogo icon
Placeholder for LogoLogo

Je bekijkt een pagina uit een oud seizoen.
Klik hier om terug te gaan naar het huidige seizoen

Ni-js

Placeholder for Header NieuwsHeader Nieuws
Algemein

D'n Opstaeker 2016

28 oktober 2015

‘D’n Opstaeker 2016’ een ontwerp van Jan Lucker

Beeldend kunstenaar Jan Lucker heeft voor de komende carnaval ‘d’n Opstaekerᵀᵠ2016’ ontworpen. Namens d’n Oeles had Vors Gé Cornet dit jaar de eer om een kunstenaar voor te dragen uit naam van alle vijf de stadsdeelverenigingen. Lucker was meteen enthousiast. “Ik vind het erg leuk dat ik de twaalfde Opstaeker heb mogen ontwerpen”, zegt Lucker. “Na een tijdje brainstormen heb ik vijf schetsen gemaakt”.

Uiteindelijk hebben de Vorsten van Jocus, de Wortelepin, D’n Oeles, de Belhamels, en de Keieschiéters, één winnend ontwerp gekozen,

‘D’n Opstaeker’ is een soort broche die staat voor een drietal zaken; een blijk van waardering voor de vele vrijwilligers die allerlei carnavalsactiviteiten organiseren in de stadsdelen Venlo, Blerick, Tegelen, Belfeld en Arcen en Velden; een blijk van betrokkenheid met de vastelaovend en een financiële opsteker voor alle carnavalsverenigingen in deze regio. De vijf stadsdeelverenigingen van de gemeente Venlo hopen dat de inwoners, net als verleden jaar, weer massaal deze vastelaovesbroche zullen kopen om zo de verschillende vastelaovesactiviteiten van de diverse verenigingen te ondersteunen.

Jan Lucker is op 29 januari 1940 geboren in Tegelen. Hij studeerde aan de Academie voor Beeldende Vormgeving in Eindhoven waar hij in 1963 afstudeerde. Daarvoor had hij al een opleiding tot pottenbakken en beeldhouwen gevolgd. “In Eindhoven koos ik textiel omdat de meest vrije vorm was. Qua creativiteit waren er nauwelijks belemmeringen”. Lucker heeft zich vooral beziggehouden met het ontwerpen van stoffen en drukpatronen.

De Tegelse beeldend kunstenaar is trouwens niet zijn hele leven actief geweest in de kunst. Ïn 1964 overleed mijn vader en toen stond ik voor de taak om zijn restaurant aan de Roemondseweg over te nemen. In 1976 heeft mijn broer de zaak overgenomen”.

Tegenwoordig is Lucker vooral te vinden in zijn atelier aan de Parkstraat in Steyl waar hij vooral bezig is met keramiek. Daarnaast geeft hij cursussen voor het Keramisch Atelier de Tiendschuur in Tegelen.

Lucker heeft met vastelaovend vooral achter de bar gestaan. Hij vindt het een feest waar enorm veel creativiteit tot uiting komt. “Als je de vastelaovend van de zijkant bekijkt dan vraag je je af waar die creativiteit allemaal vandaan komt”.

D’n Opstaekerᵀᵠ2016 zal op d’n Elfde van d’n Elfde worden gepresenteerd. Vanaf die datum is hij ook te koop bij de verschillende vastelaovesverenigingen en tijdens de verschillende carnavalsactiviteiten.

Placeholder for Opstaeker 2016Opstaeker 2016