Placeholder for Logo iconLogo icon
Placeholder for LogoLogo

Je bekijkt een pagina uit een oud seizoen.
Klik hier om terug te gaan naar het huidige seizoen

Ni-js

Placeholder for Header NieuwsHeader Nieuws
Algemein

D'n Opstaeker 2017

12 oktober 2016

Marijke Cruysberg-Meulendijks ontwerpt ‘D’n Opstaeker' 2017’

Kunstschilderes Marijke Cruysberg-Meulendijks is de ontwerpster van ‘d’n Opstaeker 2017’. De Belhamels uit Belfeld hadden de eer om een kunstenaar voor te dragen uit naam van alle vijf de stadsdeelverenigingen. Mevrouw Cruyberg reageerde aangenaam verrast. “Toen ik gevraagd werd om de Opstaeker te mogen ontwerpen, gingen er gelijk allerlei radertjes draaien in mijn hoofd”, zegt Marijke Cruysberg. “Ik moet dan gelijk een aantal schetsen maken, anders is het idee weg. In twee weken tijd heb ik zeven ontwerpen gemaakt”.

Uiteindelijk heeft de jury, die bestaat uit een afvaardiging van Jocus, de Wortelepin, D’n Oeles, de Belhamels, en de Keieschiéters, één winnend ontwerp gekozen, een gezicht met ballonnen op het hoofd, waarbij de ballonnen massief zijn en het gezicht open zodat daar de kleuren van het ‘vastelaovespekske’ te zien zijn van de persoon die hem draagt.

‘D’n Opstaeker’ is een soort broche die staat voor een drietal zaken; een blijk van waardering voor de vele vrijwilligers die allerlei carnavalsactiviteiten organiseren in de stadsdelen Venlo, Blerick, Tegelen, Belfeld en Arcen en Velden; een blijk van betrokkenheid met de vastelaovend en een financiële opsteker voor alle carnavalsverenigingen in deze regio. De vijf stadsdeelverenigingen van de gemeente Venlo hopen dat de inwoners, net als verleden jaar, weer massaal deze vasteloavesbroche zullen kopen om zo de verschillende vastelaovesactiviteiten van de diverse verenigingen te ondersteunen.

Marijke Cruysberg Meulendijks is op 23 mei 1942 geboren in Helmond. Haar moeder en haar man zijn van Tegelse komaf. Ze hebben 28 jaar in Tegelen gewoond en nu alweer 23 jaar in Belfeld. “Ik wist altijd al dat ik kon tekenen. Op de lagere school had ik een juffrouw die dat stimuleerde. Maar verder dan de Vrije Academie in Helmond ben ik niet gekomen. Er werd gewerkt, getrouwd en voor de kinderen gezorgd”. Als de kinderen wat groter zijn, besluit ze een cursus te volgen bij Gijs Trepels en later Sef Moonen. “Die laatste stimuleerde mij om te gaan starten op de Academie voor Beeldende Kunst in Maastricht”. Marijke Cruysberg ging 5 jaar lang 4 avonden per week met de trein naar Maastricht om uiteindelijk af te studeren. “Maar toen kwam ik erachter dat niet iedereen op een schilderij zat te wachten. Ik besloot om les te gaan geven in mijn eigen atelier, teken- en schilderatelier Marijke Cruysberg”.

Marijke Cruysberg heeft tot haar 15e nooit Carnaval gevierd. Er was niets in Helmond. “Toen we naar Bakel zijn verhuisd, heeft mijn vader daar een carnavalsvereniging opgericht”. En nadat ze in Limburg is komen wonen, heeft ze met man en kinderen vol op genoten van de carnaval. “Ik heb ooit nog een carnavalswagen ontworpen voor de groep ‘Slum Kiéke’. Carnaval is een kakofonie van kleuren, heerlijk” aldus Marijke Cruysberg.

D’n Opstaeker 2017 zal op d’n Elfde van d’n Elfde worden gepresenteerd. Vanaf die datum is hij ook te koop bij de verschillende vastelaovesverenigingen en tijdens de verschillende carnavalsactiviteiten.

Placeholder for Opstaeker 2017Opstaeker 2017