Placeholder for Logo iconLogo icon
Placeholder for LogoLogo

Je bekijkt een pagina uit een oud seizoen.
Klik hier om terug te gaan naar het huidige seizoen

Ni-js

Placeholder for Header NieuwsHeader Nieuws
Algemein

De Bronze Keieschiéter

13 oktober 2018

't Is Haors dât ziene Dreumel iért, Ma Ârce ziene Kei. Zo eindigt een bekende Arcense schlager en die Kei heeft natuurlijk te maken met de bijnaam waaronder men Arcen en zijn inwoners al sinds eeuwen kent, de Keieschiéters.

Zoals we weten is naar alle waarschijnlijkheid de naam gegeven door in die tijd afgunstige omliggende plaatsen die jaloers waren op de toen al met maaskeien geplaveide straten in Arcen.

We weten ook dat Arcen in de 19e eeuw al georganiseerde vastenaoves-activiteiten kende waarbij we de naam Keieschiéters tegenkomen. Het is daarom niet vreemd dat onze vereniging bij haar oprichting in 1952 de naam Keieschiéters heeft aangenomen.

Het was in 1969 bij gelegenheid van de jaarlijkse Alde Wiéverdaag, dat de alde wiéve Mia Kallen en Miets Cox met het idee kwamen de Keieschiéter een beeldtenis te geven in de vorm van een standbeeld. Dit zou dan vanaf de Alde Wiéverdaag tot Aswoensdag een plaats moeten krijgen op het Marktplein.

Aldus zijn beide dames naar onze lokale kunstenaar Peter van 't Hof getogen die het idee meer dan levensgroot gestalte gaf met een gezicht, hoed, lijf en leden en natuurlijk een bloëte vot.

Wat de man aldus zat te doen was duidelijk en "de Keieschiëter" en traditie van zijn beeldtenis op de Markt was geboren.

We kennen sindsdien de beeldtenis in diverse vormen, als logo, op de vlaggen die in carnavalstijd de Arcense gevels sieren, maar vooral ook als beeldje dat door onze vereniging wordt uitgereikt bij bijzondere gelegenheden. Het werd jaren ontworpen en vervaardigd door ons aller Berna Marcelis, tegenwoordig door Lea Cornelissen.

Wat nog ontbrak was een soortgelijk beeld dat het hele jaar door ons dorp zou sieren. Hiertoe werd bij het 5 x 11 jarig jubileum van onze vereniging een fonds opgericht waarin de milde gaven werden gestort die bij de jubileumreceptie werden ontvangen. Daarna is echter het mes in het varken blijven steken en is het saldo opgerent 11 jaar op de bank blijven staan.

Met als basis dat startbedrag hebben de ereleden en leden van verdienste van onze vereniging het initiatief naar zich toegehaald om bij gelegenheid van het 6 x 11 jarig jubileum van de vereniging het dorp te sieren met een bronzen Keieschiéter.

In Aleid Ariaens uit Bergen hebben zij de kunstenares gevonden die het beeld zoals we dat kenden, tot in de perfectie in was heeft vorm gegeven. Bij bronsgieter Rob van den Broek in Afferden is het beeld gegoten.

Normaal gesproken zou het beeld een plaats moeten hebben, buiten, ergens centraal in het dorp. Gezien de risico's echter die daarbij gelopen worden is besloten het een plaats te geven in het gebouw dat een centrale functie heeft in ons dorp en waarin veel gemeenschaps-activiteiten zich afspelen, de MFA de Schans.

Op de 11e van de 11e 2017 werd de Keieschiéter daar onthuld en door de initiatiefnemers in beheer gegeven aan onze vereniging met de uitdrukkelijke opdracht er goed op te letten.

Wij als Karnavalsvereniging en hoeders van de naam Keieschiéters, zijn onze ereleden, leden van verdienste en iedereen die financieel of ander opzicht heeft bijgedragen tot verwezenlijking van deze prachtige bronzen creatie van de Keieschiéter, bijzonder dankbaar!

Placeholder for Bronzen Keieschieter MFA Arcen siteBronzen Keieschieter MFA Arcen site