Placeholder for Logo iconLogo icon
Placeholder for LogoLogo

Je bekijkt een pagina uit een oud seizoen.
Klik hier om terug te gaan naar het huidige seizoen

Ni-js

Placeholder for Header NieuwsHeader Nieuws
Algemein

D'n Opstaeker door Ruud Simons

22 oktober 2019

Beeldend kunstenaar Ruud Simons uit Blerick heeft voor de komende vastelaovend D’n Opstaekerᵀᵠ2020 ontworpen. Vors Carotius VIII van Vastelaovesgezelschap De Wortelepin vroeg Simons om dit jaar uit naam van alle vijf de stadsdeelverenigingen D’n Opstaekerᵀᵠ2020 te ontwerpen. Het ontwerp van Simons is een ode aan de kater.

“Met Vastelaovend toveren we altijd weer de meest fantasievolle creaties onder onze muts uit. De wildste ideeën ontstaan, de creativiteit knalt uit ons hoofd en vindt z’n vorm in uiteenlopende pakken, geschminkte gezichten, hoeden en optochtwagens. De tijd van joeks en theater is aangebroken waarbij het vloeibaar goud ook rijkelijk door de straten stroomt’, aldus Simons. ‘Maar zoals alles in het leven heeft ook de vastelaovend soms z’n keerzijde. Met al dat gefeest kan het zijn dat men ‘s anderdaags opstaat met een bonkende hoofdpijn onder zijn muts. De alcohol toont dan zijn valse karakter. Bij menige vastelaovesvierder is dan een paracetamol, een flinke sloot koffie en een geroosterd boterhammetje nodig om zich ’s middags weer vol overtuiging over te kunnen geven aan de muziek en ’t gedans. En opeens hoor je dan weer: ‘Schöd d’r mich nog eine in, ik vind det grej zoë lekker…”.

D’n Opstaekerᵀᵠis een soort broche die staat voor een drietal zaken; een blijk van waardering voor de vele vrijwilligers die allerlei carnavalsactiviteiten organiseren in de stadsdelen Venlo, Blerick, Tegelen, Belfeld en Arcen en Velden; een blijk van betrokkenheid met de vastelaovend en een financiële opsteker voor alle carnavalsverenigingen uit deze regio. De vijf stadsdeelverenigingen van de gemeente Venlo hopen dat de inwoners, net als verleden jaar, weer massaal deze vastelaovesbroche zullen kopen om zo de verschillende vastelaovesactiviteiten van de diverse verenigingen te ondersteunen.

Ruud Simons (57) heeft in Maastricht de Stadsacademie voor Toegepaste Kunst (ABKM) bezocht en de eerste graad docentenopleiding TEHATEX waar hij in 1986 is afgestudeerd. Hij creëert twee- en driedimensionaal werk uit allerlei materiaal. Simons is in zijn werk vooral op zoek naar de mentale ruimte, de ruimte die ontstaat tussen de vorm en de betekenis van zijn creatie. In deze mentale ruimte ontstaat de evocatieve kracht, een subjectieve kracht die bij het publiek vragen en interpretaties opwekt. Simons is onder andere bekend van "Circle of Influence" op het Gelreplein in Venlo en het bronzen beeldje "De Vastelaoves Geis", de optochttrofee voor de winaar van de Blerickse optocht. Meer informatie over Ruud Simons is te vinden op www.ruudsimons.com

D’n Opstaekerᵀᵠ2020 zal op Elf van Elf worden gepresenteerd. Vanaf die datum is hij ook te koop bij de verschillende vastelaovesverenigingen en tijdens de verschillende carnavalsactiviteiten.

Placeholder for Foto Opstaeker 2020 siteFoto Opstaeker 2020 site