Placeholder for Logo iconLogo icon
Placeholder for LogoLogo

Je bekijkt een pagina uit een oud seizoen.
Klik hier om terug te gaan naar het huidige seizoen

Ni-js

Placeholder for Header NieuwsHeader Nieuws
Algemein

D'n Opstaeker 2021

13 oktober 2020

‘D’n Opstaeker 2021’ een ontwerp van Jos Cremers.

Hoe de vastelaovend er het komend seizoen uitgaat zien weet nog niemand. Toch heeft beeldend kunstenaar Jos Cremers uit Tegelen voor de komende carnaval ‘d’n Opstaekerᵀᵠ2021’ ontworpen. ‘Roy Peters van vastelaovesgezelsjap d’n Oeles uit Tegelen heeft me gevraagd of ik ‘d’n Opstaeker 2021 wil ontwerpen en daar ben ik heel trots op’. Cremers maakt deze broche uit naam van alle vijf de stadsdeelverenigingen. ’Iedereen, groot of klein, in de hele gemeente draagt ertoe bij dat de vastelaovend een feest wordt. Laat daarom deze ‘Opstaeker,’ voor iedereen die de vastelaovend een warm hart toedraagt, een echte opsteker zijn, ook al zal het feest in 2021 anders zijn dan voorgaande jaren’.

“Het is een hele prestatie dat we met zijn alle d’n Opstaeker 2021 hebben kunnen realiseren. Ik maak namelijk nooit tekeningen van mijn creaties. Ik heb een homp klei gepakt en ben gaan boetseren. Uiteindelijk moesten we van een driedimensionaal beeld terug naar een tweedimensionaal speldje met wat reliëf-accenten. Volgens mij is dat heel goed gelukt’. Cremers heeft altijd carnaval gevierd. Voor mij staat carnaval gelijk met feest op straat, remidemie en veel humor. Dat laatst is ook terug te vinden in mijn werk. De figuren die ik maak zijn altijd komisch en kleurrijk. Op d’n Opstaeker zijn twee humoristisch muzikanten te zien met deksels en dikke trom en vijf puzzelstukjes die als confetti op hen neerdalen. ‘Die puzzelstukjes zijn de vijf stadsdelen van de gemeente Venlo die met vastelaovend in elkaar passen zodat er een groot feest ontstaat’, aldus Cremers. Zijn motto: Same gaon weet ’t make. Groët of klein, weej hebbe gein!

‘D’n Opstaeker’ is een soort broche die staat voor een drietal zaken; een blijk van waardering voor de vele vrijwilligers die allerlei carnavalsactiviteiten organiseren in de stadsdelen Venlo, Blerick, Tegelen, Belfeld en Arcen en Velden; een blijk van betrokkenheid met de vastelaovend en een financiële opsteker voor alle carnavalsverenigingen uit deze regio. De vijf stadsdeelverenigingen van de gemeente Venlo hopen dat de inwoners, juist nu massaal deze vastelaovesbroche zullen kopen om zo de verschillende de verenigingen te ondersteunen.

Jos Cremers (1959) werkt in zijn dagelijks leven met kinderen die extra zorg nodig hebben.

Daarnaast werkt hij als beeldend kunstenaar, een passie die hij op zijn 40e heeft ontdekt. Jos is autodidact, de basis van zijn keramische kennis heeft hij opgedaan in de Tiendschuur in Tegelen. Zijn werk is herkenbaar en uniek. Inspiratie haalt Jos door te kijken naar de mensen om zich heen. Hij verstaat de kunst om het gedrag van mensen zowel letterlijk als figuurlijk op een humoristisch manier uit te beelden. De afgelopen jaren heeft Cremers op talloze plaatsen geëxposeerd. Tegenwoordig zijn z’n creaties ook te bewonderen in Galerie Tegelen. Meer informatie over Jos Cremers is te vinden op www.joscremers.nl.

D’n Opstaeker 2021 zal op d’n Elfde van d’n Elfde worden gepresenteerd.

  • Placeholder for Foto Jos Cremers met baeldFoto Jos Cremers met baeld
  • Placeholder for Opstaeker 2021 fotoOpstaeker 2021 foto