Aldewiéverdaag

Toen men dit evenement in 1969 voor de eerste maal organiseerde, leverde dit nogal wat problemen op. De carnavalsvereniging had namelijk weinig vertrouwen in de opzet. Door veel doorzettingsvermogen van enkele dames kregen de ‘alde wiéver’ uiteindelijk toch groen licht. Er werd echter één voorwaarde gesteld: de dames moesten 50 handtekeningen van deelneemsters voorleggen.

Die handtekeningen kwamen er! Tijdens de eerste Aldewiéverdaag trokken er maar liefst 80 ‘alde wiéver’ mee. ‘Roéj Sien’ ging met een bakfiets voorop en alle andere deelneemsters trokken hier in optocht achteraan. Zodra de bel ging, werden de glazen snel leeggedronken en gingen alle dames naar het volgende café. Destijds was er ’s avonds een bal waar de mannelijke Arcenaren ook welkom waren.

De tijden zijn veranderd. Mannen zijn tijdens deze zondag niet meer welkom in de Arcense horecagelegenheden, maar Aldewiéverdaag is nog steeds een groot feest. De dames, doorgaans gekleed in overgrootmoeders kledij, trekken nu in kleinere groepjes van café naar café. Met muziek van de Keiemegjes zingen, dansen en hossen ze de dag door tot in de kleine uurtjes.

De Aldewiéverdaag, waarvan de organisatie in handen ligt van de Commissie Aldeviéverdaag, vindt doorgaans 2 weken voor carnaval plaats, en wordt feestelijk geopend op het Raadhuisplein.

In 2020 zal de dag der dagen op zondag 2 februari plaatsvinden. De officiële opening is om 11.11 uur op het Raadhuisplein.

'Effe Alde Bette'
Sinds 2013 schrijven de Aldewiévergroepen om beurten een verslagje van de Aldewiéverdaag van dat jaar. Deze verslagjes zijn hieronder te vinden.

Effe Alde Bette 2013

Effe Alde Bette 2014

Effe Alde Bette 2015

Effe Alde Bette 2016


 

 

 

Schreven Parket
De Keieschieters

Òntworpe & Aangedreeve door Web-id
Copyright © 2021 De Keieschiéters Ârce
Vragen of opmerkingen over de inhoud kunt u sturen naar webmaster@keieschieters.nl